Is je hond angstig in de auto? Probeer deze 8 tips

Is je hond angstig in de auto? Probeer deze 8 tips

Een autorit met je hond is voor velen dagelijkse kost, maar wat als je hond onrustig wordt zodra je de autodeuren opent? 

Sommige honden raken gestrest, gaan hijgen, piepen of zelfs overgeven tijdens het rijden. 

Dat is niet alleen vervelend voor je hond, maar ook voor jou als baasje. Gelukkig kan je hier samen met je hond aan werken. 

In deze blog lees je waarom honden plots angstig zijn in de auto en hoe je het stap voor stap kunt aanpakken. 

Zo merk je dat je hond bang is in de auto

Niet elke hond laat angst op dezelfde manier zien. Veelvoorkomende signalen van angst zijn:

  • Hijgen en trillen zonder dat het warm is
  • Overmatig kwijlen 
  • Rusteloos bewegen of proberen te ontsnappen
  • Stil blijven zitten of verstijven 
  • Blaffen, janken of piepen uit stress of paniek
  • Braken of kokhalzen kan een teken zijn van wagenziekte of extreme spanning.
  • Weigeren in de auto te stappen of zich laag bij de grond houden

Let ook op subtielere gedragssignalen, zoals oren die plat naar achteren liggen of een staart die strak tussen de benen zit. 

Een angstige hond voelt zich niet veilig, en dat maakt autoritten stressvol. Met de juiste aanpak help je je hond om zich weer beter te voelen in de auto. 

Oorzaken waarom je hond bang is in de auto 

Honden worden niet zomaar bang van een auto. Er is vaak een reden achter hun gedrag. De drie meest voorkomende oorzaken van angst in de auto zijn:

Wagenziekte

Wagenziekte komt vaak voor bij jonge honden, maar ook volwassen honden kunnen er last van hebben. Misselijkheid ontstaat doordat de evenwichtsorganen in het binnenoor overprikkeld raken door de beweging van de auto. Het gevolg? Kwijlen, hijgen, rusteloosheid en soms zelfs braken.

Wat kun je doen? 

Zorg voor voldoende frisse lucht en laat je hond niet met een volle maag reizen. Stop regelmatig voor een korte pauze en bied water aan. Voor sommige honden helpt het om op een vaste plek te liggen, zoals in een stabiele hondenmand, bijvoorbeeld de Pet Perfect premium auto hondenmand, die extra comfort en steun biedt tijdens het rijden. 

Heeft je hond ernstige wagenziekte? Bespreek dan met je dierenarts of medicatie kan helpen.

Trauma opgelopen

Sommige honden koppelen de auto aan iets negatiefs. Misschien was hun eerste autorit een stressvolle ervaring, zoals naar de dierenarts gaan of een lange reis zonder pauzes. Een hond die ooit misselijk werd in de auto, kan die herinnering blijven associëren met ongemak.

Je kunt een trauma aanpakken door opnieuw positieve ervaringen op te bouwen, zodat je hond de auto gaat associëren met iets prettigs. Begin met korte, leuke ritjes. Beloon rustig gedrag met een favoriete snack of speeltje. Vermijd geforceerd instappen en laat je hond zelf de stap zetten.

Wanneer je hond een heel zwaar trauma heeft gehad in de auto, zoals een ongeluk, zal je een andere aanpak nodig hebben. Voor een trauma van deze omvang kan het zijn dat je hond nooit meer comfortabel in de auto zal kunnen meerijden, bij zware trauma's kan de hulp van een hondengedragstherapeut inschakelen noodzakelijk zijn. 

Oncomfortabele reisplek

Een veilige en comfortabele ligplek voorkomt onzekerheid. Als je hond geen stabiele plek heeft en constant heen en weer schuift op de achterbank, zal hij zich automatisch onzeker voelen. 

Creëer een veilige, comfortabele plek waar je hond zich geborgen voelt. Een stevige reismand of hondenmand, zoals de Pet Perfect premium auto hondenmand, biedt niet alleen steun, maar zorgt er ook voor dat je hond minder heen en weer glijdt tijdens het rijden. Kies een mand met zachte bekleding en voldoende ruimte zodat je hond zich kan uitstrekken of oprollen, afhankelijk van de voorkeur van je hond.

Weet je niet goed wat de beste vervoersmogelijkheid is voor je hond mee te nemen in de auto? Kijk op voorhand naar de mogelijkheden hoe je je hond vervoert met de auto en kies de meest comfortabele plek voor jullie persoonlijke situatie. 

Stappenplan om je hond te laten wennen aan de auto

Als je hond bang is voor de auto, is het belangrijk om hem op zijn eigen tempo te laten wennen. Angst verdwijnt niet vanzelf en forceren werkt omgekeerd. Met kleine, positieve ervaringen kun je de auto stap voor stap veranderen in een plek waar je hond zich veilig voelt. Met onderstaande stappen bouw je het zelfvertrouwen van je hond opnieuw op wanneer hij onzeker is in de auto:  

1. Laat je hond wennen aan de stilstaande auto

Laat je hond de auto en de omgeving rond de auto rustig verkennen met de motor uit. Laat hem snuffelen aan de deuren, de achterbank of de koffer. Beloon nieuwsgierig gedrag met iets lekkers, maar dwing hem niet om direct in te stappen.

2. Oefen met instappen zonder te rijden

Zodra je hond zich comfortabel voelt rond de auto, moedig je hem aan om zelf in te stappen. Gebruik een favoriet speeltje of een beloning om hem te motiveren. 

3. Laat je hond in de auto zitten zonder te rijden

Zit je hond comfortabel in de auto? Sluit rustig de deur, maar start de motor nog niet. Blijf zelf in de buurt en praat op een kalme toon. Dit helpt hem te wennen aan de afgesloten ruimte zonder de extra prikkels van beweging. Houd deze sessies kort en positief.

4. Start de motor zonder te rijden

Zodra je hond zich op zijn gemak voelt, zet je de motor aan terwijl hij in de auto zit. Als hij rustig blijft beloon je hem. Straf hem niet wanneer hij onrustig wordt. Probeer het dan later opnieuw.

5. Maak korte ritjes naar een leuke bestemming

Bouw het meerijden in de auto rustig op. Begin met een kort ritje van een paar minuten. Beloon je hond en laat hem iets leuks doen, zoals een korte wandeling of spelen. Zo leert hij dat autorijden iets positiefs is. Vermijd in deze fase stressvolle bestemmingen zoals de dierenarts.

6. Zorg voor een comfortabele en veilige reisplek

Een hond die zich geborgen voelt, zal minder snel angstig zijn. Zorg voor een vaste plek in de auto waar hij stevig zit. Een stevige en zachte hondenmand waarin je hond gaat zitten tijdens de rit, zoals de Pet Perfect premium auto hondenmand, biedt stabiliteit en comfort tijdens het rijden.

7. Bouw de ritten langzaam op

Verloopt een korte rit goed? Verleng dan de duur geleidelijk aan en observeer het gedrag van je hond. Laat hem af en toe uitstappen op een nieuwe plek, zodat hij variatie ervaart en vertrouwen krijgt in de auto.

Extra tip: Blijf zelf kalm en geduldig

Honden voelen het aan als je gespannen bent. Praat rustig, geef hem tijd en dwing niets af. Met de juiste aanpak en positieve ervaringen kan je hond leren dat een autorit helemaal niet eng hoeft te zijn.

Tips als je hond plots bang is in de auto

Soms heeft je hond oorspronkelijk geen problemen met de auto, totdat hij opeens tekenen van angst aangeeft. Wat kun je doen als dit het geval is?

  • Controleer of er een medische oorzaak is: Pijn, wagenziekte of ouderdom kunnen autorijden ineens ongemakkelijk maken. Bij twijfel is een bezoek aan de dierenarts aan te raden.
  • Ga terug naar de basis: Gebruik dezelfde stappen als bij een hond die nog moet wennen aan de auto. 
  • Vermijd forceren: Een hond in de auto tillen tegen zijn zin of dwingen werkt omgekeerd. Zorg ervoor dat hij zelf in kan stappen en maak de auto een fijne plek. Beloon je hond als hij rustig blijft en geef hem de tijd om te wennen.
  • Geef extra comfort en stabiliteit: Een veilige en zachte ligplek tijdens het rijden helpt je hond zich zekerder te voelen.
  • Verbind de auto met iets positiefs: Rij bijvoorbeeld naar de favoriete wandelplek van je hond. 

Door je hond te ondersteunen en hem opnieuw vertrouwen te geven, kan hij weer zonder angst de auto in stappen.

Hond onrustig in de auto - Veelgestelde vragen

Waarom is mijn hond bang in de auto?

Je hond is bang in de auto omdat hij een negatieve associatie heeft met autorijden of omdat hij nog niet goed weet wat er gaat gebeuren. Misschien heeft hij een vervelende ervaring gehad, zoals misselijkheid of een bezoek aan de dierenarts. Sommige honden worden onrustig door de draaiende motoren, onverwachte bewegingen of het remmen. Ook kan een hond bang worden als hij geen veilige plek heeft en steeds moet springen of schuiven op de achterbank. Gelukkig kun je dit veranderen door je hond op een rustige manier te laten wennen aan de auto en positieve associaties op te bouwen.

Hoe voorkom ik dat mijn hond bang wordt voor de auto?

Je voorkomt dat je hond bang wordt door kleine stapjes te nemen en het autorijden vanaf het begin positief te maken. Begin met de auto associëren met leuke dingen, zoals een leuke wandeling of een beloning. Laat je hond eerst rustig wennen aan de deur open, zonder meteen te gaan rijden. Oefen met de auto starten, maar blijf nog even stil staan zodat je hond weet dat de auto niet meteen beweegt. Bouw het langzaam op: eerst een klein stukje, dan wat langer. Zorg voor een veilige plek in de auto, bijvoorbeeld een comfortabele hondenmand, zodat je hond rustig gaat zitten en zich op zijn gemak voelt. Als hij toch onrustig wordt, ga een stap terug en probeer het opnieuw.

Wat geef ik mijn hond tegen wagenziekte?

Als je hond wagenziek wordt, is het belangrijk om hem niet te veel voer te geven vlak voor vertrek. Sommige honden worden misselijk door een volle maag tijdens het rijden. Laat hem wennen aan de auto terwijl hij niet meteen hoeft te gaan rijden. Zorg voor voldoende frisse lucht door een raampje open te zetten en laat hem op een comfortabele plek zitten, zodat hij zich niet ongemakkelijk voelt bij bochten en bij het remmen. 

Als je hond vaak misselijk wordt in de auto, kan je met de dierenarts overleggen of er een middel tegen wagenziekte nodig is. Ook kan je andere honden observeren om te zien hoe zij reageren in de auto, sommige honden leren sneller door naar anderen te kijken.

Hoe kan ik mijn hond kalmeren in de auto?

Je hond rustig maken in de auto begint met een veilige plek waar hij zich prettig voelt. Een hondenmand of reismand helpt om hem stabiliteit te geven, zodat hij minder onrustig is tijdens het rijden. Begin met kleine stapjes en oefen eerst zonder meteen te rijden. Beloon je hond als hij rustig gaat zitten en geef hem een lekkers als hij ontspannen blijft. Het raampje open draaien of airco kan helpen tegen dat je hond misselijk wordt. Als je hond plotseling onrustig wordt, kan hij een nare ervaring hebben gehad. Ga dan een stapje terug en begin opnieuw met trainen. Laat hem wennen aan de draaiende motoren zonder dat de auto beweegt en neem hem alleen mee in de auto voor leuke dingen, zodat hij de auto niet alleen met stressvolle ritten naar de dierenarts gaat associëren.

 

 

 

Terug naar blog