Nagels knippen hond: Alles wat je moet weten

Nagels knippen hond: Alles wat je moet weten

Het knippen van je viervoeter zijn nagels is een belangrijk onderdeel van hun verzorging en welzijn. Door zijn nagels goed te verzorgen, kun je ongemak en gezondheidsproblemen voorkomen en ervoor zorgen dat je trouwe viervoeter zich comfortabel en gelukkig zal voelen. In deze blog vind je een praktische handleiding en alles wat je moet weten om met vertrouwen je viervoeter zijn nagels te verzorgen.

Waarom de nagels knippen van je hond?

Het regelmatig nagels knippen bij honden is belangrijk voor hun gezondheid. Je hond geknipt houden voorkomt ongemak en pijn tijdens het lopen. Lange nagels kunnen namelijk ongemak en pijn veroorzaken tijdens het lopen, wat uiteindelijk kan leiden tot houdingsproblemen of gewrichtsproblemen op de lange termijn. Bovendien kunnen ingegroeide nagels of scheuren infecties veroorzaken. Door alle nagels van je hond regelmatig te controleren en te knippen, voorkom je dat ze te lang worden en problemen veroorzaken.

Hoeveel nagels heeft een hond?

De meeste honden hebben aan elke voorpoot vijf nagels en aan elke achterpoot vier. Sommige honden hebben echter een extra teen aan de achterpoot, ook wel een wolfsklauw of Hubertusklauw genoemd. Deze extra nagel kan soms over het hoofd worden gezien, maar het is belangrijk om ook deze te verzorgen en te knippen, zodat hij nergens blijft hangen of zichzelf bezeert.

Zo vaak moet je je hond zijn nagels knippen

De frequentie waarmee je de nagels van je hond moet knippen, hangt af van verschillende factoren zoals ras, activiteitenniveau en de ondergrond waarop je hond loopt. Nagels slijten van nature als je hond veel op ruwe ondergronden zoals asfalt of een harde ondergrond loopt. Bij honden die voornamelijk binnenshuis leven of op zachte ondergronden wandelen, zullen de nagels minder snel slijten en dus vaker geknipt moeten worden.

Je kunt aan verschillende signalen herkennen of de nagels van je hond te lang zijn:

  • Hoorbaar geluid op harde vloeren: Als je een tikgeluid hoort wanneer je hond loopt, raken de nagels de grond en zijn ze waarschijnlijk te lang.
  • Tenen scheef: Lange nagels kunnen ervoor zorgen dat de tenen scheef gaan staan, wat ongemak en zelfs pijn veroorzaakt.
  • Nagels raken de grond: Wanneer je hond staat, mogen de nagels net boven de grond blijven. Als ze de grond raken, is knippen noodzakelijk.
  • Ongemak tijdens het lopen: Als je hond mank loopt, vaak stopt om zijn poten te likken of een afwijkende stand heeft, kunnen lange nagels de oorzaak zijn.

De frequentie waarmee je de nagels van je hond moet knippen, hangt dus af van hoe snel de nagels groeien en de ondergrond waarop je hond loopt. Als algemene richtlijn geldt dat je de nagels van de meeste honden eens per 3 tot 6 weken moet controleren en eventueel knippen. Honden met lichte nagels bieden een visueel voordeel: je kunt het roze gedeelte, waar het leven zit, duidelijk zien. Bij honden met zwarte nagels is het lastiger. Hier kun je beter kleine stukjes knippen en stoppen zodra je een donkerder puntje ziet verschijnen.

Stappenplan nagels knippen hond

Wanneer je je hond hebt laten wennen aan de nagelschaar kun je starten met het knippen van de nagels. Voor je volgende stappen uitvoert moet je je hond eerst laten wennen aan de nagelschaar. Dit kan je doen door hem er aan te laten snuffelen en vervolgens zijn poot heel lichtjes aan te raken. Als je merkt dat hij hiermee vertrouwd is, kun je overschakelen naar de volgende stappen om de nagels effectief te knippen:

  1. Voorbereiding: Zorg voor een rustige omgeving en gebruik een scherpe nagelschaar die speciaal ontworpen is voor honden.
  2. Inspecteer de nagels: Zoek het roze gedeelte of het donkerder puntje, waar het leven zit, om te voorkomen dat je te ver knipt.
  3. Positioneer je hond: Vraag je hond om te gaan zitten voor zijn voorpoten te knippen. Zo kan je comfortabel zijn poot in je handen nemen. Bij de achterpoten is het comfortabeler om hem te laten liggen.
  4. Begin voorzichtig: Druk eerst lichtjes op de nagelschaar, wanneer je hond zich niet wegtrekt weet je dat je niet te ver zit. Als je hond zich wegtrekt kan je mogelijks op het leven zitten. Als je hond zich niet wegtrekt kan je de nagel knippen. Werk idealiter in kleinere stukjes om het veilig te houden en controleer regelmatig of je een donkerder puntje ziet verschijnen.
  5. Poot voor poot: Neem pauzes als je hond onrustig wordt om stress te verminderen en stel je hond gerust.
  6. Afwerking: Vijl scherpe randjes glad met een nagelvijl voor extra comfort.
  7. Beloon je hond: Zo weet hij dat hij niets heeft om zich druk in te maken en zal het de volgende keer aangenamer zijn.

Tip: Wat als je per ongeluk te ver geknipt hebt?

Als je per ongeluk in het leven knipt, kan dit flink bloeden en ongemak veroorzaken. Gebruik bloedstelpend poeder of maïzena om het bloeden snel te stoppen. Blijf kalm en troost je hond om hem gerust te stellen en negatieve associaties te vermijden. Oefen de volgende keer eerst lichte druk uit met de nagelknipschaar voor je knipt, als hij niet wegtrekt zit je goed.

Herken waar het leven begint

Het herkennen van het leven in de nagel is stap één om pijn en bloeden te voorkomen. Bij honden met lichte nagels is het leven zichtbaar als een roze kern in de witte nagel. Bij zwarte nagels kun je beter voorzichtig kleine stukjes knippen en het snijvlak inspecteren. Een grijze of witte kern duidt op het begin van het leven.

Bij honden met witte nagels kun je het leven duidelijk zien, wat het knippen gemakkelijker maakt.

Benodigdheden nagels knippen van je hond

  • Hoogwaardige nagelknipper geschikt voor honden, zoals bijvoorbeeld de Pet Perfect nagelknipper
  • Goed verlichte en rustige ruimte
  • Bloedstelpend poeder of maïzena
  • Beloningen (zoals hondensnoepjes of een speeltje)
  • Optioneel: nagelvijl
  • Schakel professionele hulp in voor de nagels van je hond

Bij twijfel kun je de nagels van je hond laten knippen door een dierenarts of in een hondentrimsalon. Zij zijn gespecialiseerd en weten exact waarop ze moeten letten. Een aantal keren kijken naar hoe een professional de nagels knipt kan jou en je trouwe viervoeter misschien zelfzekerder maken om dit later toch zelf thuis te proberen.

Nagelproblemen voorkomen

Nagelproblemen kunnen voorkomen worden door de nagels van je hond regelmatig te controleren en te knippen. Het is ook belangrijk om de poten van je hond te verzorgen en te controleren op wonden en ontstekingen. Door de nagels van je hond op de juiste lengte te houden, voorkom je dat ze scheuren of ingroeien, wat pijn en infecties kan veroorzaken. Als je twijfelt over de gezondheid van de nagels van je hond, is het altijd beter om contact op te nemen met een dierenarts. Zij kunnen je adviseren en helpen om de nagels van je hond in goede conditie te houden.

Veelgestelde vragen - Hond nagels knippen

Kan ik zelf de nagels van mijn hond knippen?

Ja, dat kan, mits je de juiste tools en techniek gebruikt. Zorg ervoor dat je een scherpe nagelschaar hebt die speciaal voor huisdieren ontworpen is. Is het je eerste keer? Begin dan met kleinere deeltjes en wees geduldig. Bij twijfel kun je altijd een dierenarts of trimsalon inschakelen.

Hoe knip je zwarte nagels van een hond?

Bij honden met zwarte nagels is het moeilijker om het leven te zien. Knip daarom kleine stukjes tegelijk en inspecteer het snijvlak na elke knip. Stop zodra je een grijze of witte kern ziet of wanneer je hond zijn poot terugtrekt na het uitoefenen van druk op de nagel.

Doet nagels knippen hond pijn?

Normaal mag het geen pijn doen voor je hond als je zijn nagels knipt, wanneer dit het geval is doe je iets verkeerd. Als je voorzichtig knipt en het leven vermijdt, voelt je hond niets van het knippen. Pijn ontstaat alleen als je te ver knipt en in het leven komt, wat erg pijnlijk kan zijn.

Hoe ver mag je een hond zijn nagels knippen?

Knip de nagels tot net voor het leven stopt. De ideale lengte verschilt per hond, maar bij twijfel is het beter om minder te knippen dan te veel. Je kan altijd extra stukjes afknippen eens je de techniek onder de knie hebt en je hond zijn nagels beter begrijpt na oefening.

Kan je de nagels van een hond beter knippen of vijlen?

Het is mogelijk om de nagels van een hond te knippen of te vijlen. Knippen is een snellere methode en kan handig zijn als de nagels van je hond erg lang zijn. Vijlen is een meer nauwkeurige methode en kan helpen om scherpe randjes glad te maken en de nagels geleidelijk korter te maken. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken en de nagels niet te kort te knippen of te vijlen, om te voorkomen dat je hond pijn krijgt. Beide methoden kunnen effectief zijn, dus kies de methode die het beste werkt voor jou en je hond. Gebruik je een elektrische vijl? De meeste honden zijn niet gek op dit geluid.

Hoe nagels knippen bij bange hond?

Het knippen van een angstige hond kan wel eens een uitdaging zijn. Ga rustig en geduldig te werk en stel je hond gerust na elke stap. Beloon je hond na elke stap en neem pauzes als hij onrustig wordt. Overweeg training of professionele hulp om de ervaring voor je hond positiever te maken.

 

Terug naar blog